Waarom is een goede nachtrust essentieel voor je algehele gezondheid?

Geplaatst op 30-09-2022

Slaap is een essentieel onderdeel van ons leven. Het houdt ons fris, gezond en alert. Samen met adequate voeding en lichaamsbeweging is slaap één van de hoekstenen van een goede gezondheid. In het volgende artikel wordt besproken waarom een goede nachtrust essentieel is voor uw algehele gezondheid:

Slaaptekort verstoort immuunfunctie.

Slaaptekort verstoort de immuunfunctie. Slaap helpt het natuurlijke afweersysteem van het lichaam, het immuunsysteem, infecties en ziekten te bestrijden. Als u niet genoeg slaapt, verzwakt uw immuunsysteem; dit kan leiden tot meer ziekten en een verhoogd risico op kanker en hartziekten.

Slaapgebrek kan gewichtstoename en obesitas veroorzaken.

Het is misschien geen verrassing, maar slaaptekort kan leiden tot gewichtstoename en obesitas.

Slaaptekort wordt in verband gebracht met verhoogde niveaus van het hormoon cortisol, dat in verband wordt gebracht met insulineresistentie, of verminderde gevoeligheid voor insuline. Insulineresistentie is een risicofactor voor diabetes type 2, en diabetes is een risicofactor voor hart- en vaatziekten, die leiden tot hartaanvallen en beroertes. Volgens een onderzoek hadden mensen die aangaven minder dan zes uur per nacht te slapen 88% meer kans om diabetes type 2 te ontwikkelen dan degenen die meer dan acht uur per nacht sliepen.

Het verband tussen slaapapneu en hart- en vaatziekten is niet zo duidelijk (waarover later meer), maar het is vermeldenswaard dat als u zwaarlijvig bent of diabetes of het metabool syndroom hebt - allemaal aandoeningen die op een of andere manier verband houden met een slechte slaapkwaliteit - de kans groter is dat uw arts u continue positieve luchtwegdruktherapie (CPAP) zal aanbevelen, een behandeling die speciaal is ontworpen voor obstructieve slaapapneupatiënten.

Slaap helpt bij het leren.

Slaap is cruciaal voor het leren, zowel op korte als op lange termijn. Slaap helpt je op te letten, informatie te verwerken en herinneringen te vormen - allemaal essentiële onderdelen van leren.

Als je ooit een toets of examen hebt gehad waarbij je het gevoel had dat je onmogelijk alles kon onthouden van je college of lezingen, dan is dat waarschijnlijk omdat je voor die toets niet genoeg hebt geslapen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat studenten die minder dan zeven uur slapen, slechter presteren op examens dan studenten die acht uur of meer slapen.

Slaap stelt ons ook in staat om nieuwe vaardigheden en talen beter te leren dan anders - een fenomeen dat bekend staat als plasticiteit. Bijvoorbeeld: Muziek spelen of een andere activiteit oefenen zonder voldoende rust kan het voor iemand moeilijker maken om die activiteit later opnieuw uit te voeren (door vermoeidheid), maar voldoende rust tussen oefensessies helpt de hersenen om nieuw geleerde informatie op te slaan zodat ze er later toegang toe hebben zonder alles opnieuw te moeten leren telkens als ze opnieuw oefenen! Een kopje kamillethee kan zeker ook helpen!

Voldoende slaap voedt uw hersenen zodat u de hele dag door goede beslissingen kunt nemen.

Als je slaapt, verwerken je hersenen de informatie die je gedurende de dag hebt opgenomen. Met andere woorden, dan maken je hersenen duidelijk wat je tijdens je wakkere uren hebt gezien, gehoord en gevoeld. Dit omvat dingen zoals rekeningen betalen of een boek lezen, maar ook dingen zoals een ruzie met iemand die belangrijk voor je is of gevoelens van woede of verdriet over iets dat op het werk is gebeurd.

Door goede beslissingen te nemen op basis van al deze informatie, kunnen we betere keuzes maken over alles, van onze gezondheidsgewoonten tot hoe we onze tijd (en geld) besteden. Zonder goede slaap - of als we niet genoeg tijd krijgen om te slapen - kunnen we al deze informatie niet effectief verwerken; als gevolg daarvan lijdt ons vermogen om goede beslissingen te nemen er ook onder.

Goede slaap is essentieel voor een gezond hart.

Zoals goede slaap essentieel is voor het goed functioneren van uw hersenen, is het ook noodzakelijk voor een gezond hart. Slaaptekort kan leiden tot hoge bloeddruk, wat op zijn beurt het risico op een beroerte of hartaanval verhoogt. Een gebrek aan kwaliteitsvolle slaap wordt ook in verband gebracht met diabetes en zwaarlijvigheid, alsook met depressie en angststoornissen.

Er zijn veel factoren die ons vermogen om elke nacht voldoende te slapen beïnvloeden - waaronder stress op het werk of thuis, hectische schema's die het moeilijk, zo niet onmogelijk maken om elke dag voldoende te slapen, genetische aanleg voor slapeloosheid of andere slaapstoornissen (zoals het rusteloze-beensyndroom), medicijnen die we nemen voor verschillende aandoeningen (zoals antidepressiva), slechte voedingsgewoonten zoals te laat op de avond eten of te dicht voor het slapen gaan eten (wat indigestie veroorzaakt), enz.-en deze factoren variëren van de situatie van de ene persoon tot de omstandigheden van de andere in het dagelijks leven.

Conclusie

Als u niet genoeg slaap krijgt, kan dat een teken zijn dat uw lichaam meer tijd nodig heeft om te rusten en te herstellen. Als u merkt dat u worstelt met vermoeidheid of prikkelbaarheid tijdens de wakkere uren, overweeg dan een afspraak te maken met een professional die u kan helpen de hoofdoorzaak van uw symptomen vast te stellen.